Комутатор за бензинови дюзи

Гаранционни условия

Информация за нашите гаранционни условия може да прочетете тук

Ако имате допълнителни въпроси,
моля не се колебайте да свържете се с нас

Лесен и ефективен уред за почистване на бензинови дюзи в ултразвукова вана

Комутатора за дюзи на ДИТЕКС служи за бързо, лесно и много ефективно почистване на всички видове дюзи които се използват при бензиновите инжекциони двигатели. Почистването на инжекторите осезателно подобрява ефективността на двигателя. Микропроцесорното му управление, позволява динамично следене на всички параметри по време на почистването с цел да се изключи възможността от претоварването му или повреда на почистваните дюзи.
За повишаване ефективноста при почистването комутатора трябва да се ползва в комбинация с ултразвукова вана с почистваща течност в нея. Към комутатора могат да се включват всякави дюзи, на които активното им съпротивление е 1 Ом или по-голямо.


Кога се налага почистване на дюзите?
В резултат на лошо качество на горивото и при отклонения в процеса на формирането и горенето на запалителната смес, дюзите се замърсяват с карбонатни съединения. Не е нужно изпускателния отвор на инжектора да се запуши напълно. Достатъчно е да се запуши само около 8 – 10 % от площта на отвора и това ще предизвика проблемна работа на бензиновия двигател.

Как да почистваме дюзите?
Има няколко начина за почистване на дюзите. Най-простия метод, но с най-голяма ефективност, е чрез отстраняването на дюзите от двигателя. Този метод позволява наблюдение и на качеството на впръскване преди и след почистването. Повечето загубено време и пари се отплащат, защото този метод дава най-добрите резултати на почистване.

Защити:

 • Защитата от късо съединение на изходите - включва се при ток над 30A
 • Защита на дюзите от повишаване на входното напрежение над 16.5V
 • Защита на дюзите при евентуална повреда на силовия транзистор. На дисплея се появява надпис "Грешка 85".
 • Защита от обръщане на полярноста на входното напрежение.
 • Защита от прегряване - включва се при температура 75°C на охл. радиатор
 • Защита на акумулатора от разреждане – включва се когато напрежението на акумулатора стане по-ниско от 10.5V

Забележка: При високоомни дюзи може да се ползва и захранващ източник на право напрежение 12V, който може да осигури ток най-малко 6А, но при нискоомни дюзи задължително трябва да се използва добре зареден акумулатор и е желателно паралелно на него да има включен допълнително зарядно устройство за акумулатори.

Почистване на високоомни дюзи – стандартен режим. Това са най-често срещаните дюзи на съвремените автомобили. Активното съпротивление на бобината им е обикновено около 15 ома. Уреда имитира управляващите сигнали които се подават към дюзите от управляващия компютър на двигателя и по този начин по време на почистването на дюзите, разтрептяната почистваща течност навлиза в пространството около иглата като бързо и ефективно разбива замърсяващите отлаганията, които са там.

Самопочистване. Този режим още се нарича и режим на “кавитация”. При него микропроцесора който управлява комутатора автоматично намира (за около 30 сек ) механичната резонансна честота на всяка дюза. След като честотата на превключване на дюзата съвпадне с резонансната честота на дюзата започва интензивно механично саморазрушаване на карбонатните отлагания по външната и вътрешната повърхност на дюзата даже без наличие на ултразвукова вана. Другия полезен резултат от този режим на почистване е това че дюзата започва сама да “смуче” обратно почистващата течност, като при това вътрешните замърсявания на дюзите се изхвърлят назад и се самопочиства вградения мрежест филтър на дюзата.

Почистване на нискоомни дюзи. Такива са някои от дюзите при най-новите автомобили и всички дюзи на моноинжекциите и газовите инжекциони. Активното съпротивление на бобината им е обикновено около 1.5 ома до 2.5 ома. Важно е да се отбележе че при този тип дюзи протичащия ток през всяка от тях е около 6A. Основната разлика на този режим от стандартния е това, че микропроцесорното управление на уреда не позволява на оператора да зададе такова съотношение между оборотите (комутиращата честота) и на времето на отворено състояние на дюзите при което има опасност да се повредят дюзите от прегряване.

Проверка за относителен дебит на дюзи. Служи да задържи всички включени дюзи в отворено състояние за една минута без опасност от тяхното изгаряне. Ако потребителя си е осигурил необходимото оборудване, като рейка за монтаж на дюзите, мензури, горивна помпа за подаване на налягане към тях и т.н. Може да се направи визуален тест на факела на разпръскване на горивото и да се измери количеството пропуснато гориво на всяка дюза дали е еднакво с това на останалите дюзи които в момента са на рейката. С други думи може да се прецени качеството на почистване на всяка една от дюзите.

Брой едновременно свързани дюзи (по 15 ома) 8
Брой едновременно свързани дюзи (по-малко от 7 ома) 4
Общ максимален ток през всички дюзи 25A максимално  
Честота на управление от 800 оборота до 6000 оборота
Време на впръскване 2.5ms - 10ms
Време за изпълнение на един почистващ цикъл от 5 до 20 минути
Време за тестване на дебита от 20 до 90 секунди
Захранване от 12V автомобилен акумулатор
Индикатор за повреда зумер и червен светодиод
 • Комутатор - управляващо устройство;
 • Набор кабели с куплунзи за включване към дюзите на европейските коли;
 • Стойка за дюзи - предназначена за ултразвукова вана;
 • Захранващ кабел;
 • Ултразвукова вана (не е в комплекта, но може да се поръча по желание).

Меню